Szoboszlai Dominik: Nem kell temetést rendezni az 5-0-s vereség után

SZOBOSZLAI Dominik

Szoboszlai Dominik a Magyarország - Izrael felkészülési labdarúgó mérkõzés után a debreceni Nagyerdei Stadionban 2024. június 8-án. Magyarország 3-0-ra gyõzött. MTI/Czeglédi Zsolt

Először szólalt meg Szoboszlai Dominik, a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya azután, hogy Magyarország 5-0-s vereséget szenvedett a hétvégén Németországtól. A Liverpool játékosa egy sajtótájékoztatón válaszolt az újságírók kérdéseire, valamint exkluzív interjút adott az M4 Sportnak. Szoboszlai szerint a súlyos vereség után sem kell temetést rendezni.

Szoboszlai Dominik a szombati vereség után még nem nyilatkozott, másnap pedig közösségi oldalán röviden üzent a szurkolóknak. Hétfőn azonban már hosszabban is kifejtette a véleményét.

„Volt egy megbeszélés a főnökkel, illetve a játékosok között is. Leültünk, megbeszéltük egymás között, amin változtatni kell. Reálisan kell látni a helyzetünket, és visszatérni régi önmagunkhoz” – mondta Szoboszlai Dominik a sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy miként reagált csapatkapitányként a Rossi-éra legsúlyosabb vereségére. „Szeretném, ha az öltözőben maradna, ami ott elhangzott. Én voltam a legfiatalabb, de jó beszélgetés volt, jutottunk egy olyan közös nevezőre, ami segíthet a csapatnak.”

A csapatkapitány később az M4 Sportnak adott exkluzív interjút, és elmondta, ki akartak próbálni egy másik taktikát az első 15 percben, ami a végén úgy nézett ki, hogy majdnem az egész meccs alatt megpróbáltak egy az egyezni a németekkel, amit – utólag belegondolva – nem kellett volna.

„Amikor megverjük az angolokat 4-0-ra, akkor minden happy, amikor meg kikapunk a németektől 5-0-ra, az a világvége. Nagy pofon volt, de ebből is tanultunk, hogy kicsit helyre rázódjunk, hol a helyünk, mire vagyunk képesek, és a következő meccseken hogy menjünk ki a pályára” – fogalmazott.

Úgy véli, megvoltak a helyzeteik az első félidőben, de nem volt mellettük a szerencse, a szerencséért viszont meg kell dolgozni, amit nem tettek meg százszázalékosan.

„Nem a játékrendszeren vagy a taktikán van a lényeg, fel kell fogni azt, hogy mire vagyunk képesek. Tényleg labdát akarunk tartani a német válogatott ellen, vagy visszatérünk ahhoz, amiért gyűlöltek az ilyen válogatottak ellenünk játszani, mert tudták nem lesz egy perc nyugtuk sem, végig ott vagyunk a nyakukon, és nekünk is megvannak az egyéni képességeink, hogy ezekből kihozzunk valamit” – mondta a válogatott csapatkapitánya.

Véleménye szerint lehet, hogy nagyon bután hangzik, de jól jött ez a pofon. „Mi ezek vagyunk, ne akarjunk mi a németek, az angolok vagy a spanyolok lenni, hogy szép focival kihozzuk a labdát, és a végén a kapufát fogva bepasszoljuk a labdát a kapuba. Mi inkább küzdünk, harcolunk, megkeserítjük az ellenfél életét” – összegezte.

Már korábban is elmondta, a csapatuk egyik erőssége, hogy tudnak küzdeni egymásért, és ezt az erősségüket szerinte eddig csak a Svájc elleni Eb-meccs első félidejében vesztették el.

„A tizennégy veretlen  meccs annyira önbizalmat adott, lehet, kicsit bele is kényelmesedtünk. Az első félidőben beleestünk ebbe a hibába, akkor nem éreztem azt, hogy ott lennénk a másiknak, de a másodikban már kijöttünk ebből. A skótok ellen pedig ugyanúgy a mi játékunkat játszottuk, vártunk, hagy kezdeményezzenek, a végén már frusztráltak voltak, jöttek előre, és tudjuk, mi lett a vége a meccsnek” – emlékeztetett Csoboth Kevin 100. percben lőtt góljára.

Azt határozottan cáfolta, hogy már nincs meg a bizalom a szövetségi kapitány és a játékosok között.

„Ez nem változott az én részemről, és szerintem az ő része felől se fog. A bizalom ugyanúgy megvan a másik felé, nem kell temetést szervezni mert kikaptunk 5-0-ra. Volt már ilyen a történelemben más csapatokkal is, hogy kikapott a válogatott. Olvasok én is ilyeneket, hogy ennyi volt a Rossi-érának, de én is és a csapat is bízunk a főnökben, mert amit elért ezzel a csapattal az kiemelkedő, és reményt adott ugyanúgy nekünk is mint a szurkolóknak” – folytatta Szoboszlai.

Véleménye szerint igaza volt Marco Rossinak, amikor a németek elleni vereség után azt mondta, ha a bosnyákok elleni meccsen nem lesz reakció, annak következményei lesznek. „Aki nem így gondolkozik, az ne is jöjjön a stadionba. Nem az eredményről beszélek, hanem a hozzáállásról, az akaratról. Teljesen mindegy, mennyire vagy fáradt, tudom milyen jó érzés, amikor tizennégy meccsen veretlen vagy, de most derül ki, ki áll ki mellettünk, amikor szar van” – mondta a Liverpool játékosa.

„Ha száz meccset játszanánk, akkor se biztos, hogy sikerülne az angolokat 4-0-ra megverni vagy oda-vissza legyőzni. Elértünk olyan eredményeket, amiket magyar ember elképzelni nem tudott. Magasra tettük magunknak a lécet, ami nem baj, mert jó, ha van elvárás, csak ezt nem szabad átfordítani arra, hogy ha kikapunk, akkor mi vagyunk a legrosszabbak. Ne legyünk nagyon szélsőségesek, mert van köztes időszak is, és szükség van arra is” – összegzett Szoboszlai, aki a fent említett sajtótájékoztatón igazi vezérként csapattársai mellett is kiállt.

A 23 éves futballistát saját bevallása szerint jobban zavarja, ha a csapatot kritizálják, mintha őt.

„Engem lehet savazni, akkor is minden egyes alkalommal kimegyek a pályára és küzdök. Sokakra viszont rossz hatással lehet, mert mindenkiben van egy kis megfelelési kényszer. Ilyenkor derül ki, hogy valójában ki áll mellettünk” – fogalmazott Szoboszlai.

Forrás: MTI / hirado.hu